OM MIG

Joppes Bild1.jpg

Jag heter Jonathan Braekhus Barksell och är professionell pianostämmare- och tekniker. Sedan sommaren 2021 är jag bosatt i Stockholm och verksam i Stockholms-området. Jag arbetar för såväl privatpersoner som konserthus och erbjuder stämningar samt andra tjänster så som justering, reparation, renovering eller bara enklare besiktningar. Det finns nästan ingen gräns för vad man kan göra för att förbättra spelupplevelsen hos ett instrument.  

Jag arbetar deltid på Kungliga Musikhögskolan men gör också återkommande arbeten åt Kungliga Operan, Stockholm Konserthus, Operahögskolan, Steinway Piano Gallery m.m. När jag tidigare var verksam i Växjö arbetade jag regelbundet åt Växjö Konserthus, Musica Vitae, Domkyrkocentrum samt Linnéuniversitetet. Jag har vid enskilda tillfällen stämt åt Jonathan Biss, Imogen Cooper, Per Tengstrand, Roland Pöntinen, Hans Pålsson och Staffan Scheja. 

Jag har en examen i pianoteknik från Oskarshamns Folkhögskola där jag studerade mellan 2015 – 2017 och lärde mig allt om hur pianomekaniker, flygelmekaniker, reparationer och pianostämning fungerar hela vägen från teori till praktik. Utbildningen avslutades med ett examensprov på Operahögskolan i Stockholm som även gav mig medlemskap i Sveriges Pianostämmare och Teknikerföreningen (SPTF). Jag är sedan 2021 ordförande i SPTF.

2018 flyttade jag till Tyskland för praktik på August Försters Pianofabrik i Löbau mellan April och Juli. August Förster har funnits i samma byggnad sedan starten 1859 och anses vara bland de främsta tillverkarna i världen. Där finner du några av de mest rutinerade och erfarna teknikerna i världen och kompromisslösa krav på kvalitet. Det som inte går att lära av dem på August Förster är inte värt att veta.

Till_flyer.jpg

I Juni 2017 deltog jag i SPTF:s Sommarakademi med Tore Persson, pianotekniker på bland annat konserthuset i Stockholm, som bestod av en flygelservice-kurs på en ca 10 år gammal Steinway modell A. Även ett nytt instrument har behov av regelbunden service för att hålla sitt skick på topp och det är viktigt att förstå vad som tar en annars välljudande flygel från bra till bäst. Du skulle aldrig lägga pengar på en dyr sportbil och förvänta dig att inte behöva byta olja emellanåt, eller hur?