OM MIG

Jag heter Jonathan Braekhus Barksell och är professionell pianostämmare- och tekniker. Jag bor i Växjö och utgår från Kronobergs län men arbetar även i övriga Småland och angränsande regioner. Jag utför stämningar för såväl privatpersoner som konserthus samt andra tjänster så som justering, reparation, renovering eller bara enklare inspektioner. Det finns nästan ingen gräns för vad man kan göra för att förbättra spelupplevelsen hos ett instrument. 

Jag utför återkommande arbeten åt Växjö Konserthus, Musica Vitae, Linnéuniversitetet, Musik i Syd och Domkyrkocentrum samt Kungliga Operan i Stockholm. Jag har vid enskilda tillfällen stämt åt Per Tengstrand, Staffan Scheja, Hans Pålsson, Jonathan Biss och Sven-Bertil Taube. 

Jag har en examen i pianoteknik från Oskarshamns Folkhögskola där jag studerade mellan 2015 – 2017 och lärde mig allt om hur pianomekaniker, flygelmekaniker, reparationer och pianostämning fungerar hela vägen från teori till praktik. Utbildningen avslutades med ett examensprov på Operahögskolan i Stockholm som även gav mig medlemskap i Sveriges Pianostämmare och Teknikerföreningen (SPTF). Jag blev under 2019 invald i SPTF:s styrelse. 

2018 flyttade jag till Tyskland för praktik på August Försters Pianofabrik i Löbau mellan April och Juli. August Förster har funnits i samma byggnad sedan starten 1859 och anses vara bland de främsta tillverkarna i världen. Där finner du några av de mest rutinerade och erfarna teknikerna i världen och kompromisslösa krav på kvalitet. Det som inte går att lära av dem på August Förster är inte värt att veta.

Till_flyer.jpg

I Juni 2017 deltog jag i SPTF:s Sommarakademi med Tore Persson, pianotekniker på bland annat konserthuset i Stockholm, som bestod av en flygelservice-kurs på en ca 10 år gammal Steinway modell A. Även ett nytt instrument har behov av regelbunden service för att hålla sitt skick på topp och det är viktigt att förstå vad som tar en annars välljudande flygel från bra till bäst. Du skulle aldrig lägga pengar på en dyr sportbil och förvänta dig att inte behöva byta olja emellanåt, eller hur?